Különleges partifalat: lazackrémes fánkocskák

profiterole

Nagyon szeretem a profiterol tésztáját, könnyű elkészíteni és vaníliás krémmel mennyei. Most egy sós töltelékkel töltöttem meg, így tökéletes partifalat, vagy előétel készülhet. Nálunk mondjuk ez volt a vacsora. 🙂

A lazacot amúgy is imádom és nagyon egészséges is, ajánlatos hetente fogyasztani, ha van rá lehetőségünk. Én igyekszem legalább kéthetente egyszer enni.

A fánkocskák/profiterol fázisfotós leírását itt találjátok.

Hozzávalók:

a mennyiségek: kb 30-40 db mini fánkhoz
200 gramm liszt
2 dl víz
200 gramm vaj
7 tojás
1 csipet só
1 csipet cukor

A lazacos krémhez:
1 szelet lazac (200 gramm)
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
csipet só
csipet bors
1 fél citrom leve
3 evőkanál krémsajt (mascarpone)

A vizet a vajjal együtt felrakjuk a tűzre, megvárjuk amíg elolvad a vaj, és akkor hozzáadjuk a lisztet, a sót,a cukrot és összekeverjük, addig kell keverni, amíg az edény falától el nem válik.

Utána át szoktam önteni egy edénybe, hogy könnyebben kihűljön. Akkor szabad csak hozzáadni a tojásokat egyesével, amikor már teljesen hideg a tészta. Majd habverővel jól összekeverem. Krémes állagú tésztát kell kapnunk, amit habzsákba töltöttem. Egy sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomtam a habzsákból.

Kézzel megspricceltem egy kis vízzel őket, majd előmelegített sütőben 12-15 percig sütöttem, 180 fokon. A sütőajtót tilos kinyitni. Szép kis fánkocskák lettek, az a jó, ha belül üregesek, mert oda kerül majd a töltelék.

Közben serpenyőben megolvasztottam a vajat az olívaolajjal. A lazacot kis kockákra vágtam, majd megsütöttem őket. 5-6 perc alatt készen is vannak. Egy edénybe szórtam őket, majd rányomtam egy fél citrom levét, sóval és borssal ízesítettem, és összekevertem a krémsajttal.

A kihűlt fánkok tetejét levágtam, belekanalaztam a lazacos krémet és már lehet is fogyasztani.

profiterol

Szólj hozzá!