Amikor a múltkor pitét sütöttem, akkor sok kicsit készítettem, nem egy nagyot. Ilyenkor megvan a lehetőségünk, hogy sokféle töltelékkel megkóstoljuk. Akkor browniet tettem bele, a receptet itt találjátok. És akkor készítettem még két félét. Az egyik egy narancsos verzió volt, amihez használtam az újonnan kapott flambírozómat is, hogy a tetejére karamell réteget készítsek. De ne szaladjunk ennyire előre. Jöjjenek a hozzávalók:
Hozzávalók: (6 kis pite lesz belőle, vagy egy nagy) – a képen dupla mennyiség szerepel, mert ha már sütök, akkor sokat, hogy mindenkinek jusson. És amikor fotóztunk, akkor sokat csináltam.
200 gramm finomliszt
50 gramm porcukor
100 gramm vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
1 vaníliás pudingpor
5 dl tej
2,5 dl tejszín
1 bourbon vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
1 narancs héja és leve
1 csipet fahéj
1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat,
ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki. Sőt, ha sok tésztát csináltunk, akkor lefagyasztva is el tudjuk tenni későbbre.
2. A pitetésztát lisztezett deszkán kinyújtom
és kivajazott, kilisztezett formába teszem. Én hat kis pitét csináltam. A kinyújtott tészta vastagsága kb 0,5 cm volt. A formába belenyomkodtam, a felesleget levágtam a széléről.
Majd villával megszurkáltam mindegyiket, és egy sütőpapírral beborítottam, majd babot szórtam a tetejére.
Ez azért fontos, hogy ne emelkedjen fel a tészta, hanem ilyen kis kosárka maradjon. Előmelegített sütőben sütöttem 15-18 percig 180 fokon, majd kiszedtem, levettem a sütőpapírral együtt a babot a formákról, megvártam még kihűlt és belekanalaztam a narancsos krémet.
3. A krémet viszonylag könnyen megoldottam, elkészítettem a pudingot a leírásnak megfelelően, plusz extra vaníliás cukor került bele. Amikor kihűlt, akkor egy kemény habbá vert tejszínhabbal (2,5 dl tejszínből) összekevertem, meg belereszeltem egy narancs héját és belenyomtam a levét. Került bele egy csipet fahéj is, így még különlegesebb lett. – ugyanezt a krémet használtam a profiterolhoz is. Nekem nagyon bevált.
Arra figyelni kell, hogy csak a fogyasztás előtt tegyük bele a krémet, mert nekem másnapra kissé eláztatta a pitetésztát. Vagy lehet, hogy meg kellett volna sütnöm a krémmel együtt?
A tetejére narancsot szeleteltem. majd szórtam rá egy kis cukrot és a flambírozóval rákaramellizáltam. Egy barátokkal való közös vacsorán tökéletes záró étel lehet, és látványos is, ha a vendégek előtt égeted rá a cukrot a tetejére.
Nagyon látványos, különleges és finom desszert lett belőle! A narancs és a csokoládé pedig egy remek párost alkotnak benne.
Csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ha belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, kulisszatitkaiba.
És csatlakozz Zsanihoz is, aki nem csak az ételfotózásban remekel, hanem a gyerkőcfotózásban is Sweet Almond Photography néven.