Narancsos profiterol – lépésről lépésre

profiterol

Imádom a profiterolt. Olyan puha, krémes, amikor beleharapok, még a szeme is lehunyom, hogy élvezzem az ízét. Még sose csináltam. Nem is tudom, hogy miért. Egyszerűbbnek tűnt megvenni a csilingelős autóból.

Szóval most lépésről lépésre, hogyan is készül az égetett tészta, majd a krém, végül az olvasztott csoki a tetejére, vagyis a profiterol. Ugyanebből az égetett tésztából készül a képviselőfánk is.

Hozzávalók:

profiterol
a mennyiségek: kb 30-40 db profiterolhoz
200 gramm liszt
2 dl víz
200 gramm vaj
7 tojás
1 csipet só
1 csipet cukor

A krémhez:
1 vaníliás pudingpor
5 dl tej
2,5 dl tejszín
1 bourbon vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
1 narancs héja és leve
1 csipet fahéj

A tetejére:
100 gramm étcsokoládé

1. A vizet a vajjal együtt felrakjuk a tűzre, megvárjuk amíg elolvad a vaj,

IMG_0025_1

és akkor hozzáadjuk a lisztet, a sót,a cukrot és összekeverjük,

profiterol

addig kell keverni, amíg az edény falától el nem válik.

Utána át szoktam önteni egy edénybe, hogy könnyebben kihűljön. Akkor szabad csak hozzáadni a tojásokat egyesével, amikor már teljesen hideg a tészta. Majd habverővel jól összekeverem.

profiterol

Ilyen krémes állagú tésztát kell kapnunk.

profiterol

Zsani mutatott egy trükköt, a habzsákot egy pohárba tettem, és utána kanalaztam bele a krémet. Így sokkal könnyebb megtölteni a habzsákot.

profiterol

Egy sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomtam a habzsákból.

profiterol

Kézzel megspricceltem egy kis vízzel őket, majd előmelegített sütőben 12-15 percig sütöttem, 180 fokon. A sütőajtót tilos kinyitni. Ilyen szép kis fánkocskák lettek.

profiterol

A krémet viszonylag könnyen megoldottam, elkészítettem a pudingot a leírásnak megfelelően, plusz extra vaníliás cukor került bele. Amikor kihűlt, akkor egy kemény habbá vert tejszínhabbal (2,5 dl tejszínből) összekevertem, meg belereszeltem egy narancs héját és belenyomtam a levét. Került bele egy csipet fahéj is, így még különlegesebb lett. Persze ezeket elhagyva sima vaníliás krémmel is isteni finom. Ezzel a krémmel kell megtölteni a kis fánkocskákat.

Amikor kihűltek, akkor az aljukat kilyukasztottam egy hústűvel, de mondják még a fakanál végét is. Szóval a hústűvel addig lyukasztottam, amíg akkora nem lett a lyuk, hogy beférjen a kinyomó feje.

profiterol

Majd szintén habzsákba tettem a krémet, itt láthatjátok, hogyan áll a pohárban a habzsák.

profiterol

Végül a fánkokba töltöttem.

profiterol

Egy tányérral tettem őket,

profiterol

közben pedig felolvasztottam vízgőz fölött egy kis étcsokoládét, ami aztán szépen rájuk csurgattam.

profiterol

Ugye milyen jól néznek ki? Aztán gyorsan felfaltuk őket!

profiterol

Ha a legközelebb te is szeretnéd befolyásolni a szavazást, hogy milyen süti legyen fázisfotókkal, vagy belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, akkor csatlakozz a Facebook oldalamhoz.

És csatlakozz Zsanihoz is, aki nem csak az ételfotózásban remekel, hanem a gyerkőcfotózásban is Sweet Almond Photography néven.