Végre itt a tavasz és megjelent a legújabb Szuflé magazin is. Abból eme két recept, egy házi májas és egy rozmaringos zsemle. Isteni párosítás. A zsemle receptje a nlc-n is fent volt, onnan másolva.
Rozmaringos-burgonyás zsemle
Hozzávalók (8 zsemléhez)
20 dkg burgonya
3 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
40 dkg liszt
1 teáskanál só
2-3 ág friss rozmaring
1 tojássárgája a kenéshez
A krumplit kockázzuk fel, sós vízben tegyük fel főni. Amikor megfőtt, szűrjük le, a főzővizet tegyük félre. A krumplit passzírozzuk át a vajjal együtt, teljesen simára pépesítsük. A főzővízből vegyünk ki 1,2 dl-t, és amikor már csak langyos, keverjük benne krémesre az élesztőt. Adjuk a krumplihoz, majd szitáljuk hozzá a sóval elegyített lisztet, keverjük hozzá a felaprított rozmaringleveleket. Gyúrjuk össze alaposan a tésztát, dagasszuk 10 percen át, majd fóliával takarva kelesszük legalább 1,5 órán keresztül.
Gyúrjuk át enyhén a tésztát, formáljunk belőle 8 zsemlét, és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, ott kelesszük újabb 1 órán át. Sütés előtt kenjük meg egy evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, és 220 fokra előmelegített sütőben süssük pirosra 20-25 perc alatt.
Kapribogyós májkrém
Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
3 dkg kapribogyó
só, bors
1 teáskanál mustár
A megpucolt hagymát felkockáztam, vajon megdínszteltem. Hozzáadtam a feldarabolt májat és feldarabolt fokhagymát is. 10-15 percig kell párolni, hogy a máj mepuhuljon. Amikor kész van, akkor hozzá kell adni vaj maradék részét, sót, borsot, mustárt és botmixerrel össze kell turmixolni. A kapribogyókat én a végén szórtam rá, és összekevertem vele.
A májkrémes recept a Szufléban kicsit másképp van, mert csirkehúst is adnak hozzá, de nekem az most nem volt szimpi, ezért kihagytam.
Jó étvágyat!