Ez a torta egyik kolléganőmnek, Juditkának készült a születésnapjára. Mivel egész nap 30 fok körül volt a hőmérséklet, a lakásban meg aztán még semmi légmozgás sem volt, így a sütés szóba sem jöhetett. Még jó, hogy vannak már sütés nélküli mennyei receptek is. A gyümölcs adott volt, áfonyás torta lesz. Keresgéltem a neten, végül Detti bloggertársam segítségével a fehércsokis sajttortát választottam. Pár változást azért eszközöltem a receptben, ezt valahogy mindig muszáj. (A képeken egy mini verziót láttok, de a receptben egy normál tortához adom meg a hozzávalókat. Ez a mini csak fotózásra készült, mert az irodában nem a legjobbak a fényviszonyok egy gasztrofotózáshoz.)
Hozzávalók (24 cm tortaforma):
Kekszes alaphoz:
25 dkg keksz (én most fele zabfalatok, fele Neo nagyoncsokis oreo utánzat kekszből készítettem)
7 dkg vaj
Krémhez:
30 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
500 ml tejszín
Áfonyaszósz a tetejére:
40 dkg áfonya
1 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1. A kekszet aprítóban ledarálom. A vajat megolvasztom, majd az aprított keksszel összekeverem. Egy 24 cm-es tortaforma alján elegyengetem. Mehet a hűtőbe.
2. A fehér csokoládét felolvasztom gőz felett. Majd megvárom, hogy kicsit kihűljön és összekeverem a mascarponéval. Közben felverem kemény habbá a tejszínt, itt vannak tippek, hogy lesz jó kemény a hab. Óvatosan a habot is belekeverem a mascarponés-csokis keverékbe, majd a torta tetejére kanalazom. Szépen elegyengetem, majd mehet vissza a hűtőbe, legalább 5-6 órára, nekem most egy éjszakát hűlt.
3. A tetejére a szószhoz az áfonyát megmostam, majd egy kis edénybe a tűzre tettem, cukorral, vízzel. Pár perc alatt szép színe lesz az áfonyáknak, lesz rajta egy kis szósz is. Félreteszem, hogy kihűljön, csak hidegen szabad a tortára önteni. Közvetlen tálalás előtt öntöttem rá.
Ha kihagyom a fehércsokit akkor is működhet? Diabetikus verziót szeretnék készíteni belőle.
Köszi.
M.
Szia,
hát a fehércsoki „tartja össze”, attól nem folyik szét a mascarponés krém. Bár én készítettem már anélkül is, úgy ténylegesen „könnyebb” lesz a krém része. Ha szeretnéd stabilizálni, egy kis zselatint tegyél bele.
üdv,
Bonnie
Köszönöm:)
Tegnap megcsináltam, mindenki dicsérte 🙂 köszi a receptet.
Minden elismerésem aki idáig meg tudta csinálni. Van egy pár év tortasütés rutinja a kezemben, de ez rajtam kifogott. Kíváncsi vagyok, hogy aki megcsinálta, annak nem lett kásás a hab? Mert ugye a visszahűlt csokit, ha beleteszem a hideg mascarponéba, már dermed. A felvert hideg habról már ne is beszéljünk. Mivel nem akartam kukába vágni, kénytelen voltam felfőzni pudingporral a krémet. Ezután kevertem bele a megmaradt habot. Most hűl a hűtőben…várom a végkifejlettett.
Szia Mária,
sajnálom, hogy nem sikerült, nekem nem kásásodott be. Ha úgy próbálod, hogy még meleg a fehércsoki és gyorsan hozzákevered habverővel a mascarponéhoz?
Üdv,
Bonnie
Nem tudom mennyire tenne jót a mascarponénak. De őszintén szólva, nem szeretnék kísérletezgetni rajta, túl drágák a hozzávalók. El ment a kedvem ettől a recepttől. Legközelebb kihagyom a csokit inkább belőle. De az is megoldás lenne, ha esetleg pontosítanád a receptet az elkészítési fázisnál. Mit mihez keversz? Milyen tejszínt használsz? Milyen fajta a csokoládé amit olvasztasz? Bár továbbra sem tudom elképzelni, hogy a csokoládé nem kásásodik be, hisz a mascarpone és a tejszín is hideg. Fizikai képtelenség.