Szicília ízei: Norma tésztája

norma_tészta

 

Az egyik kedvenc tésztaételem. Norma tésztája egy hagyományos szicíliai étel. A szokásos paradicsomszószt padlizsánnal dobja fel. A tetejére én most feta sajtot tettem, ami nem annyira olasz, jobban ajánlott a parmezán, vagy a ricotta sajt. A tészta fajtáját is folyton változtatom, pedig biztos egy olasz mamma meg tudná mondani, hogy mi illik a padlizsánhoz. Az elkészítése roppant gyors, tipikus nyári étel. Azt szeretem benne, hogy amíg megfő a tészta, addig kész a szósz is rá és már lehet is enni.

Hozzávalók (4 főre):
1 közepes padlizsán
2 egész paradicsom konzerv (persze igazi paradicsomból sokkal finomabb)
oregánó, olívaolaj, só, bors
200 gramm fetasajt
egy zacskó tészta

1. A padlizsánokat megmosom, levágom a végét, kettévágom, majd kockákra szeletelem. Kis olívaolajon megsütöm őket. Ha kész van, akkor félreteszem.

2. Közben egy másik mélyebb edényben a paradicsomokat összefőzöm az oregánóval, sóval, borssal. Hagyom legalább 10-15 percig főni, hogy igazi szósz legyen. Tehetünk bele friss bazsalikomot is, de most nekem az nem volt itthon.

3. A tésztát felteszem főzni, megsózom a vizét rendesen. A tésztákra általában rá van írva, hogy hány percig kell főzni, hogy még al dente legyen, tehát roppanós és nem szétfőtt. Ez az időtartam kb 8-12 perc, tészta típustól függ.

4. A fetasajtot kockákra vágom.

5. Ha kész a tészta, akkor lecsöpögtetem. Közben a paradicsomszószhoz hozzáadom a padlizsánokat, elkeverem.

Tálalásnál a tésztára szedek a paradicsomos-padlizsános szószból, majd jól megszóróm fetasajttal. Egy pohár száraz fehérbor illik a legjobban hozzá!