Egyszerű és finom: spárgás quiche

spárga quiche

Hogy is hívják az éjszakai étkezést? Ez már nem vacsora, de még nem reggeli. Szóval talán valami éjszakai ebéd? Az alábbi quiche-t hajnali negyed egykor toltam a sütőbe. És milyen jól esett hajnali egykor még langyosan!

A spárga jótékony hatásairól egy korábbi bejegyzésben írtam, ha egyszerűbben készítenétek el, akkor kattintsatok ide. De most jöjjön a franciák „pizzája”, a quiche. Gyorsan elkészül, bármilyen zöldséggel el lehet készíteni és nagyon finom.

Hozzávalók: (én most egy 18 cm-es tortaformába tettem, így magasabb lett)
Tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
csipet só, bors
kb fél dl víz
A belsejéhez:
1 csokor spárga
250 ml főzőtejszín
2 tojás
a tésztából megmaradt tojásfehérje
só, bors
a tetejére reszelt sajt

1. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tettem, ráreszeltem egy nagy-lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, belekevertem a tojássárgáját, sót, borsot és a vízzel egynemű tésztát gyúrtam belőle. Amikor homogén lesz, akkor folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe legalább fél órára.

2. Közben a spárgát megmostam, a fás szárát levágtam, feldaraboltam, és forrásban lévő vízben előfőztem egy kicsit. Kb. 5-10 perc elég neki. A tejszínt, tojásokat, sót, borsot összekevertem.

3. A tésztát kinyújtottam, majd egy kivajazott, kilisztezett tortaformába tettem úgy, hogy legyen pereme is, majd az alját megszúrtam villával. Rá sütőpapírt borítottam és babbal „vakon” elősütöttem. Azért kell bele a bab, hogy a tészta ne emelkedjen fel és legyen majd hely a krémnek. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.

4. A 10 perc után kiszedtem a sütőpapírral a babot és a tésztára ráöntöttem a tejszínes keveréket, beleszórtam a spárgát, és a tetejére a reszelt sajtot, majd visszatettem a sütőbe további 30-35 percre. Amikor a sajt a tetején szépen megpirul, akkor készen is van.

 spárgás quiche

 

Szólj hozzá!