Szeretem a meggyet. Szeretem benne, hogy olyan piros, hogy olyan savanykás, de karakteres íze van. Szeretem benne, hogy sokféle édesség készíthető belőle. És a legnagyobb kedvencem a meggylekvár! Meg a szörp is. Meg a klasszikus meggyes piskóta. És mákkal meg aztán tökéletes. Meg túróval. Szóval látszik a rengeteg felhasználási lehetőség.
Most összegyűjtöttem nektek a blogon található meggyes recepteket. Vagyis a Top 5-öt.
1. Meggyes-mákos álom – ez az idei év nagy kedvence, a mák és a meggy szerelme.
2. A meggyes-rácsos pite – ebben, ahogy a finom pitetészta és a savanykás meggy íze összeér.. mennyei!
3. A klasszikus meggyes piskóta – amit gyerekkorunkat idézi, egyszerű és villámgyorsan kész is van!
4. 15 perces túrós-meggyes finomság – az a torta, ami 15 perc alatt kész van, és ennyi idő alatt el is fogy.
5. Meggyes clafoutis – itt a kép nem adja vissza annyira, de ez valami rettenetesen finom édesség, és szintén villámgyors. Olyan tejespite jelleg. Kötelező kipróbálni!
És ami még nagyon meggyes és kötelező minden nyáron, az a meggyleves és a meggylekvár, meg a meggyszörp.
Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz, vagy nézzétek meg az ételfotóimat az Instagramon, bonnieanita néven megtaláltok.
Én szoktam ilyenkor olyan meggyes sütit csinálni, amit zsemléből kell készíteni…nagyon finom, nagyon szokták szeretni….
Szia Gyöngyi,
Zsemléből? Azt nem ismerem. Megosztod velünk?
Köszi,
Bonnie
Hát persze…
Hozzávalók:
3 db szikkadt (tegnapi) zsemle
1/2 literes pohár tele kimagozott meggy
2 dl tej
7-8 dkg vaj (margarin)
15 dkg porcukor
3 db tojás
1 kiskanál fahéj (ízlés szerint)
1 vanilliáscukor
A zsemléket kicsi kockára vágom, és leöntöm a tejjel, összekeverem. A porcukrot, vajat, vanilliáscukrot, a tojássárgákat és a fahéjat jól kikeverem, a tojásfehérjéket felverem habnak. Közben egy 20 cm átmérőjű tortaformát kivajazok és prézlizek (magam „gyártom” a zsemlemorzsát). A zsemlekockákat, a masszát, a meggyet és a tojáshabot óvatosan jól összekeverem és a tortaformába öntöm.
Előmelegített, légkeveréses sütőben 10 percig 200 fokon, majd mérséklem a hőmérsékletet és 180 fokon sütöm még legalább 25 percig. A sütési idő mindig attól függ, hogy mennyi a meggy nedvességtartalma.
Miután kihűlt csak akkor szeletelem, mert melegen nem lehet szépen szeletelni.
Siker sütemény – nálunk.
Üdvözlettel
a zsemlés meggyest én sem ismerem
Leírtam a receptet, ki lehet próbálni…..
Köszönöm, mindenképpen kipróbálom! 🙂
Remélem, ízleni fog….