Az egyik kedvenc csokoládés édességem. A legfinomabb vanília fagyival. És úgy az igazi, ha a közepe még folyós. A tegnapi éttermi szuflé hatására itt a recept, amit otthon szoktam készíteni. A szufléformákat még jó régen az Ikeában vettem. Azóta már nemcsak csokis, hanem almás, citromos felfújtat is készítettem, de jöjjön most a csokoládés recept. Fontos, hogy jó minőségű csokoládéból csináljuk és magas kakaótartalmúból. Nekem a Lidl a kedvenc csokibeszerző-helyen.
Hozzávalók (6 adaghoz):
15 dkg vaj,
25 dkg jó minőségű étcsokoládé (én 80 %-os csokival csináltam),
4 tojás,
12,5 dkg porcukor,
kb 6 dkg liszt
Egy lábosban vizet forralunk és egy tálban (ami bírja a meleget) megolvasztjuk a vajat és a csokit , folyamatosan kevergetjük. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd 4 tojás sárgáját egyenként belekeverjük. A porcukrot és a lisztet összekeverjük, és apránként hozzáadjuk a csokihoz.
Miután csomómentesre elkevertük a tojásfehérjéket habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a masszához.
Kis csészéket vagy bögréket kivajazunk és kristálycukrot megforgatunk benne ,majd a felesleget kiöntjük. A bögrék kb. feléig kanalazzuk a masszát, a 180 fokra előmelegített sütőben kb 10-15 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk az első 5-6 percben mert összeesik. Amint kész fejjel lefelé fordítjuk a tálra, megütögetjük a tetejét és óvatosan leemeljük róla a bögrét. Forrón tálaljuk fagyival vagy tejszínhabbal.
Esős őszi időben kötelező!
Én is már ezer éve készülök szuflét csinálni, de nem volt formám, és most vettem. Ki is próbálom a receptedet, ha ez Neked bevált. 🙂 köszi