Csipkebogyós macaron

IMG_3587_macaron

 

A múltkori nem sikerült macaron után nem adhattam fel, muszáj volt megint nekiállnom, és csakazértis csinálni egy jó macaront. Most egy másik receptet próbáltam ki, ez sokkal jobb,mint a korábbi, jobb az állaga, könnyebb vele dolgozni és nem is folyt szét.

A sütésnél még kell tesztelnem a sütőt, először nem lett talpacskájuk. Aztán rájöttem, hogy alulról kellene sütni kicsit, és máris jöttek azok a talpacskák. Fehéret szerettem volna, de mivel a mandula nem olyan volt, ami héj nélküli őrölt, ezért esélytelen is lett volna. Szóval ilyen szép világosbarnák lettek, kicsit olyan, mintha mákos lenne a mandulahéjaktól.

A receptet TücsökBogár oldaláról néztem, és nekem még nem olyan szépek, mint neki, de nem adom fel! Én nem csokis krémet tettem bele, hanem csipkebogyólekvárt. Nagyon finom lett vele.

Hozzávalók:

80 g tojásfehérje (ez 3 M-es méretűnek felel meg), 25 g cukor, 100 g finomra darált mandula, 100 g porcukor, 100 g cukor, 35 g víz

A tojásfehérjéket 1 napig szobahőmérsékleten pihentetjük. A finomra darált mandulát és a porcukrot átszitáljuk. Összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérje felét. A vízből és a 10 dkg cukorból szirupot főzünk amíg 110 fokos nem lesz. Közben a tojásfehérje másik feléből a 2,5 dkg cukorral félkemény habot verünk, ehhez csorgatjuk szép vékony sugárban folyamatos verés közben a forró cukorszirupot. Addig verjük amíg ki nem hűl (kb. 10 perc). Hozzáforgatjuk a mandulás keverékhez. Habzsákból 20 forintos nagyságú halmokat nyomunk szilikonlapos sütőlemezre, majd pihentetés nélkül 150 fokra előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük. Ha megkocogtatjuk a tetejét és még lötyög, akkor süssük pár perccel tovább. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni.
Amiken változtattam, mert szerintem sütőfüggő, hogy alul-felülsütés, és a 150 fok nekem kicsit sok volt, inkább 130-on sütöttem őket. Szóval mindenképpen tesztelgetni kell.

Szólj hozzá!