Licsi, a szerelemgyümölcs

IMG_3599_licsi

 

Még soha nem vettem/ettem licsit. Ma láttam a boltban, és gondoltam, hogy veszek pár darabot, ideje megkóstolni. Gyorsan le is gugliztam, hogy milyen gyümölcs ez tulajdonképpen.

A licsi Dél-Kínában több mint ezer éve termesztett trópusi gyümölcs. Az érett termés húsát a könnyen felszakítható héj leválasztása után nyersen fogyasztják. A hámozott és kimagozott, cukorral megfőzött vagy eltett gyümölcsöt salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez használják. Kelet-Ázsiában zselét, jégkrémet és más édességeket is készítenek belőle. Kínában és Indiában aszalják, és utána teához eszegetik. Ízletes levét nyersen isszák, de licsibort is erjesztenek belőle, egy részét likőrnek dolgozzák fel. A főzött, konzervált licsit a világ számos részére exportálják. Virágát, termését, levelét, kérgét, gyökerét a népi gyógyászatban sokféle módon használják. (forrás Wikipédia)

100 gr licsi energiatartalma 65-70 Kcal. Magas C-vitamintartalma (71 mg/100gr) mellett B-, E- és K-vitamin is található benne, valamint jelentősebb mennyiségben foszfor (31 mg), magnézium (10 mg), kalcium (5 mg), egy kevés vas (0,31 mg), szelén (0,6 mg), mangán (0,055 mg). (forrás Mindmegette)

Keresgéltem recepteket is, de azt hiszem, hogy ezek most megesszük nyersen, holnap pedig újra veszek egy adagot és csinálok belőle valami finomságot.

 

Szólj hozzá!