Újra egy sós recept. Mielőtt még elpártolnátok a desszertes, csokoládés blogomról, jelentem, hogy már készülőben van két nagyon csokis poszt is, szóval nehogy elriasszon most ez a kis sós irány. Nagypapám kérte a születésnapjára, hogy süssünk neki pogácsát. Meg kért még rétest, és ugye a torta pedig alap dolog. Anyum gondolta felosztja a feladatokat, mindenki csinál egy valamit. Rám jutott a pogácsa. Meg utána a torta is. Bár nem bánom, mert így legalább nem egy cukrászdai cukros-vajas krémes valamit kell ennem.
A recept a klassszikus, szintén apukám receptje. Egész gyorsan megvan, apu nem szokta keleszteni, úgy is tökéletes lesz. Nálam is csak azért kelt, mert közben tortát is sütöttem.
Hozzávalók:
600 gramm liszt
300 gramm reszelt sajt
250 gramm vaj
33 gramm élesztő
fél dl tej
egy csipet cukor
1 tojás
1 evőkanál só
fél pohár kis tejföl
A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt
1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, a kis cukrot hozzáadom a tejhez.
2. Egy nagyobb keverőtálba szóróm a lisztet, rámorzsolom a vajat, rákanalazom a sót, hozzáadom a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, akkor az is, majd ráütöm a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot és az egészet jól összekeverem. Nekem segített, hogy gyúródeszkán csináltam, mert az edényben már nem nagyon fért el. Amikor már homogén lett a tészta, akkor hűtőbe tettem pár órára. Apu szerint lehet sütni azonnal is, de én épp nem értem rá, szóval ment a hűtőbe. Azt ne kérdezzétek, hogy ilyenkor miért jobb a hűtő, mintha kint kelne inkább, ennél a tésztánál ezt ajánlják.
3. Kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval (nekem ilyen nincs, így egy borospohár teteje volt) pogácsákat szaggatunk ki belőle. Lehet rudat is formázni, apukám azt szokott inkább. A tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal. Valahol azt olvastam, hogy ha már megkenjük a tojással, akkor nem fog megkelni, nem tudom, hogy ez tényleg így van e, vagy csak városi legenda.
4. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és még kelesztettem kb 1 órát. Majd előmelegített 200 fokos sütőben sültek légkeveréses módban 16-18 percig. Isteni finom illata volt már sütés közben is.
A gyerekek imádták, valahogy a pogácsa – főleg a sajtos – Joker-kaja náluk.