Házi medvehagymás-sajtos pogácsa – bevált recept alapján!

medvehagymás pogácsa

Végre itt a tavasz és már lehet medvehagymát szedni/venni. Szedni mondjuk én még nem mertem, bár lehet, hogy egy kirándulással egybekötve kellemes program lehet. Mindenesetre most az egyszerűbb utat választottam, és lementem a piacra. Reménykedtem benne, hogy tényleg medvehagyma lesz és nem gyöngyvirág. Mert az ugye mérgező.

A recept a korábbi sajtos pogácsa recept, amit nagyon szeretünk. Most egy kicsit kevesebb sajt és annál több medvehagyma került bele.

Hozzávalók:
600 gramm liszt
200 gramm reszelt sajt
250 gramm vaj
33 gramm élesztő
fél dl tej
egy csipet cukor
1 tojás
1 evőkanál só
fél pohár kis tejföl
egy nagy csokor medvehagyma

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, a kis cukrot hozzáadom a tejhez.

2. Egy nagyobb keverőtálba szóróm a lisztet, rámorzsolom a vajat, rákanalazom a sót, hozzáadom a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, akkor az is, majd ráütöm a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot és az egészet jól összekeverem. Hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát is. Nekem segített, hogy gyúródeszkán csináltam, mert az edényben már nem nagyon fért el.

Most csináltam egy tesztet. A jobb oldali lett az azonnal sütős, a bal oldali pedig kelt kb egy órát még sütés előtt, és utána szaggattam ki. Szóval kicsit kell hagyni kelni, ez a tanulság. A sütőben pedig alul-felül sütési módon kell sütni.

medvehagymás pogácsa

3. Kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval (nekem ilyen nincs, így egy felespohár teteje volt) pogácsákat szaggatunk ki belőle. A tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal.

medvehagymás pogácsa

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és még kelesztettem kb 1 órát. Majd előmelegített 200 fokos sütőben sültek  15-18 percig (mérettől függ, a kicsiknek elég 15 perc). Isteni finom illata volt már sütés közben is.

Igyekszünk nem forrón mindet megenni.

Szólj hozzá!