Ha húsvét, akkor kötelező kalácssütés. Ami meg is történt. Aztán amíg a tészta kelt, addig elgondolkoztam, hogy mi lenne, ha lenne benne valami plusz. Valami kis édesség. És hát mi az, ami édes, mindenki szereti és általában van itthon. Hát a mogyorókrém! A korábbi fahéjas csiga mintájára készítettem, csak most fahéj helyett mogyorókrémmel kentem meg a kalácsot.
Az alapkalács most Limara foszlós kalácsa volt, bár egy kis módosítással, mert nekem nem volt itthon tejszín, csak tej. És kicsit több cukrot tettem bele és vaníliás cukrot is adtam hozzá:
Hozzávalók (26 cm-es formába):
2,5 dl tej
1 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
4 ek. cukor
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 vaníliás cukor
1 tojás sárgája egy kis vízzel a tetejére, és egy csipet kristálycukor
Nutella, vagy bármilyen mogyorókrém a tetejére
1. A tejből kb 1 dl-t meglangyosítottam és egy csipet cukorral felfuttattam benne az élesztőt.
2. Az összes hozzávalót egy keverőtálba tettem, majd jól összegyúrtam homogén tésztává. Kelesztettem meleg helyen kb 2 órán át, hogy duplájára kelljen.
3. Miután duplájára kelt, újra átgyúrtam, majd kinyújtottam téglalap alakúra. Megkentem mogyorókrémmel, majd feltekertem, mintha tekercset készítenék. Utána kb 3-4 cm-es darabokra vágtam.
4. Kibéleltem sütőpapírral egy tortaformát, majd a kis tekercseket beletettem egymás mellé. Nem baj, ha lesz köztük hely, mert úgyis megkelnek még és akkor összenőnek. Még kelesztettem langyos helyen fél órát.
5. A tetejét megkentem a tojás sárgájával, amit egy kis vízzel kevertem el, majd megszórtam egy kis kristálycukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem 20-22 percig.
Mennyei lett! Másnaposan is nagyon finom foszlós! És nemcsak húsvétra, hanem bármikor reggelire.