Anett mesélte, hogy a hétvégén milyen finom kalácsot csinált. Csokis volt a belseje és milyen jó állaga lett, másnap is tökéletes. Gondoltam, hogy kipróbálom, meglepem vele Kiskorút, mert amiben csoki/kakaó van az biztosan bejön neki. (Sajnos az amerikai palacsinta végül győzelmet aratott a kalács felett, szóval ennyi erről.) De legalább szombat reggel frissen sült kaláccsal indult a reggel.
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
1 friss élesztőkocka
5 dkg megolvasztott vaj
3 dl tej
3 tojássárgája
1 csipet só
8 dkg cukor
A csokis krémhez:
8 dkg vaj
1 vaníliás cukor
5 evőkanál porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
egy kis fahéj
A tetejére:
1 tojássárgája
1 dl tej
Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttattam a langyos tejben. Közben egy nagyobb keverőtálba szórtam a lisztet, sót, beletettem a tojássárgákat, a cukrot, és az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt. Robotgép dagasztófejével összekevertem, majd kézzel még dagasztottam egy ideig, hogy szép egynemű tészta legyen belőle. Félretettem langyos helyre keleszteni, kb egy órát kelt, ezalatt a duplája lett.
Közben a krémhez a hozzávalókat egy keverőtálban habverővel összekevertem, hogy szép habos-krémes állaga legyen.
Amikor a tészta megkelt, akkor hat részre vágtam, majd ezeket egyesével hosszú kb4-5 cm-es téglalapokká nyújtottam. A tetejüket megkentem a krémmel, majd feltekertem úgy, hogy hosszú maradjon. Így lett hat hosszú henger. Hármasával összefontam őket, úgy, hogy a tetején zárt legyen a tészta. A két kalácsot egy sütőpapírral kibélelt tepsire tettem és letakarva még kelesztettem. Elvileg elég neki fél óra is, de én egy éjszakára hagytam így.
Megkentem a tetejét a tojássárgájával, majd 16 fokos előmelegített sütőben sütöttem 25 percet. Ekkor meglocsoltam/megkentem forró tejjel, és további 10 percig sütöttem, hogy szépen megsüljön.
Magában, de vajjal és lekvárral is nagyon finom!