Már régóta megvettem a piteformát, de nem sokszor szoktam használni. Inkább nagy pitét készítek, nem ilyen kicsiket, pedig ezek sokkal jobban néznek ki és egy tepsiben akár 6 féle pitét is készíthetünk.
Most csináltam mogyorókrémeset, szőlőset, almás-körtéset és almás-körtés-diósat.
A pitetészta az alábbi volt:
200 gramm liszt, 100 gramm vaj, 1 tojás, 25 gramm cukor, két evőkanál tejszín, 1 citrom reszelt héjja, 1 csipet só
A hozzávalókat összegyúrtam és a hűtőbe tettem minimum 1 órára. Utána 180 fokra előmelegítettem a sütőt, közben kivajaztam-liszteztem a formát. Hat egyenlő részre vágtam a tésztát, hagytam egy kicsit a rácsokra is. A formákba simítottam a tésztát és 10 percig sütöttem őket üresen. Utána megtöltöttem töltelékkel, vagy még 5-7 percig sütöttem és kiszedtem őket üresen.
Kettőt hagytam üresre, az egyikbe mogyorókrémes krémet tettem. Egy evőkanál mogyorókrémet kevertem össze egy evőkanál mascarponével. Ezt kentem a tésztára, majd étcsoki darával díszítettem.
A szőlőshez a két evőkanál mascarponét kevertem össze egy negyed citrom levével és egy kávéskanál porcukorral. Félbevágott szőlőszemekkel díszítettem.
Az almás-körtéshez (amiből 4 db lett) 1 nagyobb almát és egy körtét apró kockákra vágtam, és egy kis edénybe tettem, cukrot tettem még hozzá négy evőkanállal, és felmelegítettem. Egy késhegynyi fahéjjal ízesítettem. Megvártam, amíg megpárolódnak kicsit a gyümölcsök és a formákba kanalaztam őket. Kettőnek e tetejére diót és egy kis kristálycukrot szórtam, a másik kettőre a maradék tésztából csináltam rácsot. A töltelékkel együtt még 10 percig sütöttem őket. Porcukorral megszórható ízlés szerint.