Imádom a profiterolt. Olyan puha, krémes, amikor beleharapok, még a szeme is lehunyom, hogy élvezzem az ízét. Még sose csináltam. Nem is tudom, hogy miért. Egyszerűbbnek tűnt megvenni a csilingelős autóból. Múlt hétvégén újra szavazást szerveztem a Facebook oldalamon, hogy mit készítsek, minek a fázisfotóit mutassam be. És a profiterol nyert. Meg Zsanival mi is nyertünk ezzel egy szuper napot, mert újra ő jött fotózni, neki köszönhetőek ezek a csodálatos képek.
Szóval most lépésről lépésre, hogyan is készül az égetett tészta, majd a krém, végül az olvasztott csoki a tetejére, vagyis a profiterol. Ugyanebből az égetett tésztából készül a képviselőfánk is.
Hozzávalók:
a mennyiségek: kb 30-40 db profiterolhoz
200 gramm liszt
2 dl víz
200 gramm vaj
7 tojás
1 csipet só
1 csipet cukor
A krémhez:
1 vaníliás pudingpor
5 dl tej
2,5 dl tejszín
1 bourbon vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
1 narancs héja és leve
1 csipet fahéj
A tetejére:
100 gramm étcsokoládé
1. A vizet a vajjal együtt felrakjuk a tűzre, megvárjuk amíg elolvad a vaj,
és akkor hozzáadjuk a lisztet, a sót,a cukrot és összekeverjük,
addig kell keverni, amíg az edény falától el nem válik.
Utána át szoktam önteni egy edénybe, hogy könnyebben kihűljön. Akkor szabad csak hozzáadni a tojásokat egyesével, amikor már teljesen hideg a tészta. Majd habverővel jól összekeverem.
Ilyen krémes állagú tésztát kell kapnunk.
Zsani mutatott egy trükköt, a habzsákot egy pohárba tettem, és utána kanalaztam bele a krémet. Így sokkal könnyebb megtölteni a habzsákot.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomtam a habzsákból.
Kézzel megspricceltem egy kis vízzel őket, majd előmelegített sütőben 12-15 percig sütöttem, 180 fokon. A sütőajtót tilos kinyitni. Ilyen szép kis fánkocskák lettek.
A krémet viszonylag könnyen megoldottam, elkészítettem a pudingot a leírásnak megfelelően, plusz extra vaníliás cukor került bele. Amikor kihűlt, akkor egy kemény habbá vert tejszínhabbal (2,5 dl tejszínből) összekevertem, meg belereszeltem egy narancs héját és belenyomtam a levét. Került bele egy csipet fahéj is, így még különlegesebb lett. Persze ezeket elhagyva sima vaníliás krémmel is isteni finom. Ezzel a krémmel kell megtölteni a kis fánkocskákat.
Amikor kihűltek, akkor az aljukat kilyukasztottam egy hústűvel, de mondják még a fakanál végét is. Szóval a hústűvel addig lyukasztottam, amíg akkora nem lett a lyuk, hogy beférjen a kinyomó feje.
Majd szintén habzsákba tettem a krémet, itt láthatjátok, hogyan áll a pohárban a habzsák.
Végül a fánkokba töltöttem.
Egy tányérral tettem őket,
közben pedig felolvasztottam vízgőz fölött egy kis étcsokoládét, ami aztán szépen rájuk csurgattam.
Ugye milyen jól néznek ki? Aztán gyorsan felfaltuk őket!
Ha a legközelebb te is szeretnéd befolyásolni a szavazást, hogy milyen süti legyen fázisfotókkal, vagy belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, akkor csatlakozz a Facebook oldalamhoz.
És csatlakozz Zsanihoz is, aki nem csak az ételfotózásban remekel, hanem a gyerkőcfotózásban is Sweet Almond Photography néven.