Áfonyás-túrós-mákos torta

áfonyatorta
Újabb szülinapi torta, Bence extra kérése volt, hogy a 18-ik 🙂 születésnapjára túrós tortát szeretne. Az áfonya adott volt, minden évben muszáj legalább egy áfonyás tortát sütnöm. A mák pedig az extra, sokkal jobb lett ezzel, mint a szokásos kekszes alappal.

Hozzávalók (egy 26 cm-s tortaformához)
Mákos részhez:
250 gramm darált mák
150 gramm cukor
50 gramm vaj
fél csomag sütőpor
3 tojás

Túrós részhez:
500 gramm túró
250 gramm mascarpone
2 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál porcukor
fél citrom leve
1 zselatin

A tetejére 2  doboz áfonya, azt hiszem 500 gramm.

A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig habbá verem a másik felével. A vajat puhára melegítem.
A sütőport elkeverem a mákkal, a mákot összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal, végül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.
Kivajazott sütőformában 180 fokon 30-35 percig sütöm. Érdemes megnézni 20 perc után, mivel lapos lesz nagyon, hogy nem sült e még meg.

Közben a tejszínt habverővel felverem, amikor kész, akkor bekeverem a túrót, mascarponét, a cukrot és a citrom levét. Ízlés szerint lehet több cukorral, több citrommal.  Én nem szeretek zselatint használni, mert valahogy viszolygok tőle, de most féltem, hogy nem lesz elég masszív a krém rész és szétfolyik, ezért tettem bele egy zselatint. A zacskón való utasítás szerint kell elkészíteni, összekeverni egy kevés vízzel, majd felfőzni, és a túrós krémhez keverni.

Amikor kihűlt  a mákos alap, akkor rákentem a túrós krémet és éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap áfonyával megszórtam a tetejét és már fogyasztható is!

 

Szólj hozzá!