Tojás és tejmentes Sacher torta

tojás és tejmentes sacher torta

Az egyik jó barátom kisfiának most lesz a születésnapja. Szegény kiskrapek tojás és tejérzékeny. Még sosem csináltam ilyen tortát, valahogy el sem tudtam képzelni egy piskótát tojás nélkül. De létezik. Több receptet is megnéztem, két torta is készült. Az egyik még fotózásra is alkalmatlan volt, konkrétan azonnal szétesett ahogy kiszedtem a formából.

De itt a másik, ez jól nézett ki, tényleg hasonló volt mint egy piskóta. Sacher torta készült belőle, azt kértek. Persze ez csak egy teszt torta, semmi díszítés, meg ilyenek. Szóval ilyen szemmel nézzétek.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
150 gramm cukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
6 evőkanál kókuszolaj (Lidl-ben is van és olcsóbb, mint a DM-ben)
200 ml víz
250 gramm finomliszt
fél csomag sütőpor
1 csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
2 evőkanál sárgabarack lekvár

A közepére: 6 evőkanál sárgabarack lekvár

A tetejére: 100 gramm étcsokoládé, 1 evőkanál kókuszolaj és 2 evőkanál sárgabarack lekvár

A cukrot a kakaóval, vaníliás cukorral, kókuszolajjal, lekvárral simára keverem, majd a vizet is hozzáadom és azzal is. Hozzáadom a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a csipet sót is. habverővel egyszerűbb, de sima kanállal is össze lehet keverni.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb 30 percet, tűpróbával ellenőriztem.

Amikor kihűlt, akkor kettévágtam és megkentem a közepét a lekvárral. Majd a tetejét is megkentem.

Közben vízgőz felett felolvasztottam a csokoládét egy kis kókuszolajjal és rácsurgattam a torta tetejére. Elkentem és mehetett is a hűtőbe. Szeletelés előtt kb fél óráig jó, ha szobahőmérsékleten van, de nem 35 fokos szobában.

Szólj hozzá!