Ebéd után egy szelet kávét?

kávés mini torta

 

Ez a torta még a múltkori pisztáciás piskótás verziónak a testvére, a másik ugye az áfonyás tölteléket kapta. Ennek a mini tortának kávés krémet szántam, és a tetejére kávés zselatin került. Jobb lett volna, ha színesebb, és kávésabb színe van a krémnek is, de nem mertem sok kávéval felönteni a mascarponét, mert féltem, hogy akkor folyós lesz.

Ebből az adagból két mini tortácska lesz, 10 cm az átmérője, vagy egy 18 cm-es torta is lehet.

Hozzávalók:
A tésztához
50 gramm darált pisztácia (sótlan)
50 gramm liszt
50 gramm cukor
2 tojás

A krémhez:
250 gramm mascarpone
1 erős eszpresszó kávé, kb fél dl
1 evőkanál porcukor

A tetejére:
az eszpresszó másik fele, kis tortának elég fél dl, de ha 18 cm-es tortának csináljuk, akkor tuti kell legalább 1 dl kávé
cukrozhatjuk ízlés szerint, én meghagytam magában
1 púpozott teáskanál zselatin

1. A tésztája egy piskótatészta lett, amihez a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem. A sárgáját a cukorral habosra kevertem robotgéppel, majd hozzáadtam a korábban megpucolt, megmosott, lehéjazott és megszárított, darált pisztáciát, és a lisztet. Utána óvatosan a tojásfehérjét hozzáadtam, majd egy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába tettem. Elég lapos lesz, de nem baj. Nekem van ilyen tortagyűrűm, abból is kettő, azt beletettem a tésztába, így két kis kör alakú forma sült a nagy tortaformán belül. De az sem gond, ha nincs ilyen fém gyűrűd, mert miután megsült a tészta (180 fokos előmelegített sütőben kb 10-12 perc), utána is ki lehet vágni a formát, akár szívecske alakút is. Bár tény, hogy a krémnél segít a forma.

2. sül a piskóta, addig a mascarponét összekeverjük a kávéval és a cukorral.

3. Ha kihűlt a piskóta, akkor leszedjük a sütőpapírt róla, és visszatesszük a formába a tésztát. A kapcsos tortaformánál az oldalát is visszakapcsozzuk, a tortagyűrűt meg ráhúzzuk a piskótára. Így könnyen rá tudjuk kanalazni a krémet és szép kör alakú lesz a krémes résznél is a torta.

4. A kávét egy kis edénybe tesszük a tűzre, bele a zselatint, és jól elkeverjük. A zselatin elkészítésének megfelelően megvárjuk míg felforr és utána kevergetjük egy kicsit, hogy hűljön, majd amikor már látjuk, hogy kezd sűrűsödni, akkor a torta tetejére öntjük. Mehet a hűtőbe legalább 1-2 órára.

5, Tálaláskor leszedjük a tortagyűrűt, vagy a forma szélét úgy, hogy előtte körbevágjuk késsel, hogy szépen elváljon a forma oldalától.  Jó étvágyat!

kávés torta

 

Csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ha belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, kulisszatitkaiba.

És csatlakozz Zsanihoz is, aki ezeket a remek képeket készítette, és aki nem csak az ételfotózásban remekel, hanem a gyerkőcfotózásban is Sweet Almond Photography néven.

Szólj hozzá!