Mindig is nagyon tetszettek a tükörglazúros torták és annak ellenére, hogy iszonyatosan bonyolultnak néznek ki, nem azok. Legalábbis most ez elsőre sikerült és nagyon büszke is vagyok magamra. 🙂
Ízvilágát tekintve is nagy kedvencem, odavagyok a passion fruit kellemes fanyarságáért, főleg, ha egy kis csokoládéval párosul. Hát még ha van benne egy kis alkohol is. 🙂
Elsőként fontos megjegyezni, hogy a tortának fagyasztottnak kell lennie, tehát napokkal korábban is el lehet készíteni.
Hozzávalók a tortához:
Piskóta: (16 cm átmérőjű lapos piskótához)
40 gramm cukor, és 15 gramm cukor a tojásfehérjéhez
65 gramm liszt
0,3 dl tej
0,3 dl olaj
1 tojás
1/4 sütőpor
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál dió (elhagyható)
A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is. A lisztet, a sütőport, kakaóport, diót elkevertem egy kis edényben. A tojást kettéválasztottam, majd a fehérjét a 15 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 40 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 10-15 percig sütöttem. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és megvártam míg teljesen kihűl.
Passion fruit mousse (inspirációnak Sweet and Crazy tortadesign blogról a mousse recept)
200 gramm Passion fruit öntet (Tescos verzió volt itthon, amiből a magokat le kellett szűrni)
70 gramm cukor
35 gramm víz
1 tojás
2 dl tejszín hidegen
4 lapzselatin/1 zacskó zselatin
A zselatinlapokat vízbe áztatjuk, vagy a zselatinport egy kis hideg vízzel kikeverjük. A passion fruit öntetet csípősre melegítjük, és belekeverjük a zselatint. A tojást kicsit kihabosítjuk. A cukorból és vízből forró szirupot főzünk (118 fok). Egy edényben vizet forralunk, majd a tojást gőz fölé helyezzük, és folyamatos habverés közben belecsurgatjuk a forró szirupot. Gőz felett folyamatosan kevergetve (kézzel) 85 fokig melegítjük. Itt jó, ha van cukorhőmérőnk. Levesszük a tűzről, és kihűlésig verjük géppel, amíg jó habos nem lesz. Utána hozzáadjuk a passion fruit öntethez. A hideg tejszínből kemény habot verünk, és a gyümölcsös masszába forgatjuk.
Pezsgős zselé
2 dl pezsgő
1 fél zacskó zselatin
A pezsgőt épp csak felmelegítettem, majd elkevertem benne a zselatint, és egy másik kisebb szilikon tortaformába öntöttem. Itt fontos, hogy kisebb legyen a mérete, mint annak a formának, amibe majd tesszük az összes hozzávalót. Megvártam még megdermed, hűtőben gyorsabb.
Csokoládé krém
150 gramm mascarpone
1 dl tejszín
50 gramm étcsokoládé
A csokit vízgőz felett felolvasztottam. Megvártam míg langyosra hűl. Közben a tejszínt felvertem, elkevertem a mascarponéval, majd belecsurgattam a csokit.
A torta összeállítása:
16 cm-es szilikonformába belekanalaztam a passion fruit mousse-t, majd rátettem a pezsgő zselét, és a piskóta lapot. Lenyomkodtam kicsit. Fontos, hogy a szélen is mousse krém legyen, tehát a piskótának is kisebbnek kell lennie, mint a forma. A tetejére belekanalaztam a csokis krémet. Beraktam a fagyasztóba. Legalább egy éjszakát ott kell állnia.
A legtutibb tükörglazúr leírást itt találjátok, képekkel is illusztrálva van, én most ez alapján dolgoztam.
Tükörglazúr: (ebből a mennyiségből két 16 cm-es tortát is be lehet vonni)
350 gramm fehér csokoládé
150 gramm víz
300 gramm cukor
170 gramm sűrített, cukrozott tej (a tubusos verzió)
20 gramm zselatin (pont egy zacskó)
kék és sárga zselés ételfesték
A zselatint egy kis hideg vízben kikevertem, várni kell, hogy megkeményedjen. Közben a vizet, cukrot és a sűrített tejet összefőztem, fontos, hogy forrjon, majd hozzáadtam a zselatint, elkevertem. A fehércsokit darabokra törtem, egy műanyag edénybe tettem őket, majd egy szűrőn át ráöntöttem a zselatinos folyadékot. Kevergettem, és a csoki elolvadt. Egy kis rásegítéssel, turmixszal is átmentem rajta, hogy biztosan ne legyen darabos. Utána két különböző edénybe öntöttem őket, az egyikbe sárga a másikba kék ételfestéket kevertem. 34 fokosra kell kihűlniük, akkor lehet önteni a fagyasztóból akkor kivett még jéghideg tortára.
Remélem, tetszett a recept, várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is.