Citromkrémes-bazsalikomos esküvői cupcake

Itt az év eleje és mivel mindenkinek megkérték a kezét, nekem meg megjött az esküvő sütidekor, gondoltam, most sütök hozzá egy muffint. Szerencsére volt az Aldiban Meyer citrom, és nagyon vágytam egy igazi citromos desszertre. A citromnak pedig jó párja a bazsalikom, ezzel ízesítettem a muffin tésztáját.

Elkészítési idő:
muffin előkészítés 5 perc, sütés 20 perc, hűlés 30 perc
krém készítés: főzés 10 perc, hűtés 1 éjszaka, de legalább 2 óra
díszítés: 10 perc

Hozzávalók a muffinhoz:
1 db M-es méretű tojás,
1 kis citromos joghurt
0,8 dl napraforgó olaj,
120 gramm cukor,
160 gramm liszt,
fél zacskó sütőpor,
fél citrom leve
1 citrom reszelt héja
egy teáskanál szárított bazsalikom

Hozzávalók a krémhez: (dupla adag, ebből egy kis befőttesüveggel elraktam a hűtőbe és a másik fele ment a muffinhoz)
3 citrom leve (én most Meyer citromot használtam, ez sárgább színű, és édesebb, mint a hagyományos)
2 citrom reszelt héja (itt biocitromot szükséges venni)
3 egész tojás
2 tojássárgája
150 gramm cukor
100 gramm vaj

Hozzávalók a díszítéshez:
250 gramm mascarpone,
a citromkrém fele

Muffinok elkészítése: a roppant gyors és egyszerű “egyetlen edény koszolós” módszert választottam. A tojást, olajat, joghurtot, cukrot és a citrom levét, héját kézi habverővel összekevertem egy nagyobb műanyag keverőtálban, aztán hozzáadtam a bazsalikomot, lisztet, majd a végén a sütőport. A végén csak sima kanállal összekevertem. Muffinformába kapszlikat tettem, majd ebbe kanalaztam háromnegyedéig a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15-17 percig légkeveréses módban. Megvártam míg kihűlnek.

Citromkrém készítése: egy edényben elkevertem a tojásokat, cukrot, citrom levét, majd alacsony lángon elkezdtem felfőzni. Folyamatosan kevergettem közben, addig amíg sűrű krém nem lett belőle. Ekkor hozzákockáztam a vajat, és még egy kicsit főztem, hogy krémes állaga legyen. Az olvadt vaj miatt folyósabb lesz, de nem kell izgulni, mert ha kihűl, akkor visszasűrűsödik. Amikor kész lett a krém, megvártam, hogy kicsit hűljön, majd egy kisebb befőttes üvegbe tettem kb a felét. A többit pedig egy üveg tálba, és lefedtem a tetejét folpackkal, hogy ne legyen bőrös. Egy éjszakára a hűtőbe tettem.

Díszítés: a kihűlt muffinok közepét kivágtam, úgy lett szép kör alakú, hogy egy kinyomó szélesebb részével szúrtam ki a muffin közepét. Egy kis mélyedést csináltam benne. Habzsákba töltöttem a citromkrémet és mindegyik muffin közepébe nyomtam egy kis krémet. A maradékot összekevertem a mascarponéval és betöltöttem a habzsákba, és mintát nyomtam a muffint tetejére.

Remélem, tetszett a recept, várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is.

Szólj hozzá!