Eszter lánybúcsús tortája


Eszter kedvenc tortája, és nagy feladatot adott azzal, hogy a marcipánt nem szereti… mert egy lánybúcsús tortára mégiscsak 18-as karikás tortát kellett volna készíteni, marcipán nélkül kissé nehéz volt megoldani, de igyekeztem.
A recept fázisfotókkal megtalálható itt. Bár én kihagytam a lekvárt és a zselatin fixet belőle.

Hozzávalók:

A piskótához:
10 db tojásfehérje
300 g kristálycukor
300 g darált dió
20 g rétesliszt

A krémhez:
250 ml tej
30 g vaníliás cukor
5 db tojássárgája
120 g kristálycukor
300 g vaj
50 g darált dió

A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Mikor már kezd habosodni, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, és tovább verjük. A már kemény tojáshabhoz óvatos, körkörös mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet, és a darált diót. egy 24 cm-es tortaformába tettem a tésztát, és 40 percig sütöttem előmelegített, 220 C-os sütőben. (Szóval én itt nem szórakoztam, hogy egyesével a lapokat, inkább megsütöttem egyben, megvártam még kihűl és felszeleteltem.)
A krémhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük miközben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. Mikor már forr a tej, vékony sugárban, gyors kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a kihabosított tojássárgákat, és gyorsan kevergetve egyet forralunk rajta. Figyelni kell, nehogy összekapja a tojásokat a forró tej! Ezután hűlni hagyjuk a krémet, majd mikor már langyos, hozzákeverjük az 50 gramm darált diót.
Míg hűl a krém, előkészíthetjük a vajas részt. Én egy kicsit mikróban legalacsonyabb fokozaton megolvasztom, de csak annyira hogy éppen csak olvadjon (300 W, kb 1 perc). Ezután kihabosítjuk egy kis porcukorral vagy vaníliás cukorral. A már kihűlt tojásos krémet apránként hozzáadjuk. Így keverjük ki a krémet habosra.
Utána a lapokat megtöltjük a krémmel, én a tetejére és az oldalára is kentem. Az oldalát megszórtam szeletelt mandulával, a tetejére pedig egész diószemek és csokidara került.

Szólj hozzá!