Betti barátnőm kisfiának, aki már nem is olyan kicsit, tavaly is én készítettem a születésnapi tortáját. Idén is megkért Betti, csak kicsit későn szólt és a marcipán készleteim kifogytak, így most kénytelen voltam másképp megoldani a csokitorta borítását. A visszajelzések alapján, ez a torta is elnyerte a gyerekek tetszését.
Hozzávalók:( 26 cm-es tortaformához)
A piskótához:
300 gramm cukor, és 120 gramm cukor a tojásfehérjéhez
520 gramm liszt (ebből 6 evőkanál lisztet kell cukrozatlan kakaóporra cserélni, ha kakaós piskótát szeretnénk)
2,3 dl tej
2,3 dl olaj
6 tojás
1 zacskó sütőpor
A krémhez:
8 tojás
400 gramm cukor
2 zacskó vaníliás cukor (helyette nekem egy kis vanília aroma ment bele)
460 gramm vaj
500 gramm jó minőségű étcsokoládé (Lidl-ben min 60%-os)
A tetejére:
2 zacskó Smarties, vagy bármilyen színes cukorka
2 zacskó csokoládéval bevont mazsola (de lehet bármi, ami csokoládéval bevont)
2 zacskó töltött ostya az oldalára
1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A 26 cm-es tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír magasabb legyen, mint a tortaforma széle, mert megemelkedik rendesen.
2. A lisztet, a kakaóport, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 120 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 300 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 70-80 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén.
3. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és fejre állítottam, hogy a tetején a pukli visszamenjen. Persze annyira nem ment vissza, ilyenkor le kell vágni.
4. Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. A tojásokat a cukorral addig hevítettem egy edényben, amíg a cukor elolvadt, majd ment a tálas robotgépbe, és az kevergette nekem amíg habos nem lett. Közben a csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, hozzáadtam a kakaóport is és a vaníliaaromát is. Amikor már habos lett a tojásos keverék, akkor hozzákockáztam a vajat. Utána a langyos csokoládét is hozzácsurgattam és még jól elkeverte a robotgép.
5. Közben megsült a piskóta. Meg kell várni, amíg teljesen kihűl, aztán felszeleteljük. Nekem van ilyen piskótaszeletelőm, amivel szépen egyforma magasra lehet vágni, de ha nektek nincs, akkor cérnával szokták még megoldani, vagy recés késsel, itt van is egy szuper video. A piskótának nagyon-nagyon szép lett a belseje és könnyű volt vele dolgozni. A krémmel jól megkentem a szinteket. Olyan magasra csináltam, hogy pont legyen még egy kis perem a cukorkáknak. Bekentem az egész tortát a krémmel kívül is.
6. A csokis ostyarudakat óvatosan a torta oldalára “ragasztottam”. A csokikrém azonnal odavonzotta őket. Majd egy szalaggal átkötöttem, hogy megtartsa. A tetejére is tettem ostyarudakat, így választottam el a részeket. Aztán a cukorkákkal megszórtam. A végén még habzsákba töltöttem egy kis krémet, és a torta szélére, az ostyarudak illesztéséhez és a közepére nyomtam a krémtől.