A szuper egészségesen étkező barátnőimtől mindig hallok valami újdonságot, hogy éppen most mit esznek, így gondoltam, hogy én is kipróbálom a chia magot.
Persze azonnal legugliztam, hogy mi is ez, elég furcsa dolgokat is írtak, hogy állateledelként is forgalmazták. A Mexikói és Dél-Amerikai növény magjai nagyon egészségesek, a maják és az aztékok is használták a jobb fizikai és mentális állóképesség elérésére.
„Miért is jó tápanyagforrás? (forrás itt)
- Kiváló forrása az esszenciális zsírsavaknak, optimális az omega 3-6 aránya. Vegetáriánusok, vegánok számára a halolaj méltó helyettesítője.
- Oldható és oldhatatlan rostok gazdag forrása.
- Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, cinket, mangánt, molibdént és magnéziumot, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is.
- Antioxidáns pótlásra is jó, ami a szabadgyökök megkötése mellett az eltarthatóságát is segíti.
- Fehérjék és aminosavak forrása.
Az oldhatatlan rostok miatt lassan emésztjük meg, így alacsonyan tartja az inzulin szükségletünket, és emésztésjavító hatása van, a tápanyagoknak is van idejük felszívódni. Teltségérzetet okoz, ami segíthet a fogyni vágyóknak is. „Mellékhatásként” pedig – a gazdag ásványianyag-tartalomnak köszönhetően – feltölt energiával. A rostok is hozzájárulnak a vércukor- és koleszterinszint csökkentéshez.”
Hogy hol lehet megvásárolni? Bioboltokban és blogger-barátném Reya webshopjában is.
Hozzávalók:
2 evőkanál chia mag
2 dl kókusztej (én a konzervet szoktam venni, az sokkal finomabb, mint a dobozos)
1 kiskanál méz (ez elhagyható)
gyümölcs a tetejére: kivi, mangó, ananász, bogyós gyümölcs, amit csak szeretnénk
A chia pudingot el kell készíteni este, és másnap reggelire a kis magocskák magukba szívják a kókusztejet és ilyen kissé zselés állagot vesznek fel.
Egy pohárba szórjuk a magokat, ráöntjük a kókusztejet és a mézet, elkeverjük, majd egy éjszakát hagyjuk állni a hűtőben.
Másnap reggel gyümölcsökkel összekeverjük, de magában is fogyasztható és finom.
Készíthetjük kókusztej helyett joghurttal is, vagy sima tejjel.