Pink csoda: Baileys-es étcsokoládés mousse

tükörglazúr

Mindig is nagyon tetszettek a tükörglazúros desszertek és már karácsony óta ott pihent a mousse forma a szekrényben, épp itt volt az ideje kipróbálni. Azt fontos leszögezni, hogy ez nem egy 20 perces süti, de megéri a rá fordított időt, mert csodaszépen néznek ki.

A tükörglazúr receptek közül az alábbit választottam, mert nem volt glükózom, így maradt a méz. Annyi komment hozzá, hogy elég sokat kellett várni, hogy kissé sűrűbb legyen és befogja a csokis mousse-t.

Hozzávalók:
Csokoládémousse:

100 gramm étcsokoládé (minimum 60%-os)
3 tojás
2 evőkanál tejszín
3 evőkanál  Bailey’s likőr

1. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam, majd vártam egy kicsit, hogy langyos legyen.

2. Közben a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem.

3. Amikor a csoki már langyos volt, akkor hozzáadtam a tejszínt, a Bailey’s-t, és a tojások sárgáját. Utána óvatosan beleforgattam a fehérjét is, így krémes és habos lett.

Pörkölt diós piskóta: (ez az Eszterházy torta felvertje, kedvenc recept Farkas Vilmostól)
100 g tojásfehérje( kb. 3-4 db)
100 g cukor
90 g enyhén pörkölt darált dió
10 g liszt

A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd belekeverjük az összekevert lisztet és diót. A masszából egy lapot kenünk sütőpapírral borított tepsire, és kisütjük 210 C-fokon kb 10 perc alatt. Amikor kihűlt, akkor a formának megfelelő köröket szúrunk ki belőle.

A mousse formába belekanalazzuk 3/4-ig a csokoládé mousse-t, majd a tetejére belenyomjuk a piskótát. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.

Tükörglazúr elkészítését a tortaiskola oldaláról néztem.

10 g zselatin por
60 ml víz
100 g sűrített tej
150 g kristálycukor
140 g fehércsokoládé170 g méz
80 ml víz
Wilton pink ételfesték

Elkészítés:

Egy nagyobb műanyag edénybe öntsük bele a 60 ml vizet, majd a zselatint és keverjük el csomómentesre,  majd hagyjuk állni 5 percet. Rakjuk bele a sűrített tejet és a fehércsokoládét apróra vágva.

A mézet, cukrot és a 80 ml vizet melegítsük 102 fokig. Itt segítségünkre lehet egy cukorhőmérő, ennek kiányában azt tudom mondani, hogy eléggé forrnia kell.
Ha elértük a kívánt hőfokot, akkor öntsük bele a szirupos keveréket a csokoládés keverékbe. Keverjük el kanállal, majd botmixerrel turmixoljuk át, hogy ne maradjon darabos. Majd adjuk hozzá az ételfestéket, itt a kívánt színt próbáljuk elérni.

Vigyázni kell, hogy a botmixerrel ne habosítsuk túl, mert a buborékok ott maradnak és nem lesz szép egyenletes a glazúr. Utána várni kell, amíg kihűl, szobahőmérsékleten nekem ez legalább egy óra volt. Akkor jó ha langyosra hűl, ha van hőmérőnk, akkor 38-40 fok. És amit jó tudni, hogy ez ragad, nem fog megszáradni, szóval azt ne is várjuk tőle.

A sütiket vegyük ki a fagyasztóból, így könnyen ki lehet pattintani a szilikon formából. Helyezzük őket egy rácsra, ne nagyon fogdossuk, mert hamar olvad. Majd tegyünk a rács alá egy tiszta tepsit, hogy a lefolyó mázat fel tudjuk használni még. A sütik között legyen hely, hogy a máz le tudjon folyni szépen minden oldalukon. Aztán körkörös mozdulattal öntsük nyakon a sütiket a mázzal. Ha túl hamar lefolyik róla, akkor még nem elég hideg, várjunk még egy kicsit. Én legalább háromszor leöntöttem, hogy ilyen szép fedése legyen. Utána mentek vissza a hűtőbe fogyasztásig.

A tetejére csokiforgácsot tettem, de akkor amikor már kicsit megszilárdult a glazúr, mert látszik is a képen, hogy az egyikről lefolytak a csokik.

Remélem, tetszett a recept, várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is.

Szólj hozzá!