A legfinomabb húsvéti kalács

húsvéti kalács

Húsvétkor nem hiányozhat a frissen sült kalács az asztalról. Ahogy az illata betölti a konyhát, hát valami mesés. Házi meggylekvárral a legfinomabb. Minden évben szoktam sütni, persze nem csak húsvétkor. Kiskorú szokott segíteni a gyúrásban, aztán figyeli, hogy vajon sikerül e szépen megfonnom. De általában sikerül. Mondjuk csak a sima hármas fonatot szoktam elkészíteni. A recept a korábbi briós receptje, én ezt szeretem kalácsnak is használni, mert ez bevált.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 db tojás sárgája
csipet só
1 db tojás a lekenéshez

A lisztet egy nagy tálba szórom. Közepében kis fészket alakítok ki, beleszórom a porcukrot, amire rámorzsolom az élesztőt, majd ráöntöm a meglangyosított tejet. Hagyom, hogy felfusson. Hozzáadom a többi hozzávalót, majd sima tésztává gyúrom. Cipót formálok belőle és 20 percig meleg helyen kelesztem. A tésztát átgyúrom 3 darabra vágom és mindegyiket rudakká sodrom majd összefonom. Miután megformáztam, és sütőpapíros tepsibe tettem, még kelesztettem kb 40 percig, majd megkentem a kevés vízzel felvert tojással. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. Látszik a tetején, ha már megsült.

“A legfinomabb húsvéti kalács” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. szia bonni! sajnos nem lehet letőlteni a recepted!

    Válasz
    • Igen, a receptek nem másolhatóak. De feloldom a tiltást Neked pár napig.

      Üdv,
      Bonnie

      Válasz
  2. Köszönöm Bonni, hogy megküldted a recepteket!

    Tisztelettel: Aranka

    Válasz
  3. Köszönöm Bonni, hogy megküldted a recepteket!

    Tisztelettel: Aranka

    Válasz

Szólj hozzá!