Házi meggyes-rácsos pite

meggyes pite

A mai napot reggel a piacon kezdtem, vettem is 10 kg meggyet, hogy majd finom lekvárt készítek belőle. Aztán kicsit sokallottam ezt mind lekvárnak, ezért inkább gyorsan összedobtam belőle egy sütit. Régóta néztem már ezt a meggyes rácsos pitét, olyan fényképek vannak az interneten, hogy mindig csorgott tőle a nyálam. Hát most megsütöttem.

Néztem sok receptet, de aztán a sima pitetészta mellett döntöttem. Ez az adag egy kisebb tepsire való. De lehet kis formákban, és lehet piteformában is sütni.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg hideg vaj
2 ek porcukor
1 tojás
1 tojás sárgája (fehérje is kelleni fog)
kis víz

A töltelékhez:
1 kg magozott meggy
1 vaníliás pudingpor
fahéj, citrom héj
4-6 evőkanál cukor

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojást és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki.

2. Közben elkészítem a meggyes tölteléket, a meggyeket megszórom cukorral, ilyenkor enged egy kis levet (a lekvárhoz egy éjszakát áll, ott már sok lé lesz). Ezt a levet kipótolom vízzel, hogy 3 dl legyen, amit felfőzök a pudinggal. Amikor a puding kész, akkor hozzáadom a meggyet, egy kis fahéjat, és egy reszelt citrom héját, elkeverem.

3. A pitetészta felét lisztezett deszkán kinyújtom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, rákanalazom a meggyes tölteléket. A tészta másik felét szintén kinyújtom és 1 cm-es csíkokat vágok belőle, amivel berácsozom a süti tetejét. A maradék tojásfehérjével megkenem és máris mehet a sütőbe, amit korábban 180 fokra előmelegítettem. 35 perc alatt megsül.

meggyes pite

 

Szólj hozzá!