Így készül a gesztenyés Mont Blanc minipite!

gesztenyés pite

Az internetet böngészve találtam rá a Mont Blanc nevű desszertre, ami a Wikipédia szerint többet között Magyarországon is közkedvelt édesség, itthon a gesztenyepüré névre hallgat. Átgondoltam a receptet, és megalkottam a Mont Blanc pitét. Alul kakaós omlós pitetészta, benne habos gesztenyekrém, a tetején pedig roppanós habcsók csokoládéval csurgatva.

Egy stresszes és fárasztó nap után sütöttem meg ezt a pitét, és az elkészítés minden perce pihentető volt és mikor ettük, addigra már nem is emlékeztem, hogy milyen napon vagyok túl. Az egyik legjobb stresszoldó egy kis sürgés-forgás a konyhában.

Hozzávalók: (6 kis pite lesz belőle, vagy egy nagy)

200 gramm finomliszt
50 gramm porcukor
100 gramm vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
250 gramm gesztenyemassza
150 gramm vaníliás krémsajt (Lidl új termék, vagy sima mascarpone egy kis vaníliaaromával)
200 ml tejszín

A tetejére:
3 tojás fehérje
4 evőkanál porcukor
fél tábla olvasztott étcsokoládé

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat,

IMG_9877_1_FB

ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki. Sőt, ha sok tésztát csináltunk, akkor lefagyasztva is el tudjuk tenni későbbre.

2. A pitetésztát lisztezett deszkán kinyújtom

IMG_0070_1_FB

s kivajazott, kilisztezett formába teszem. Én hat kis pitét csináltam. A kinyújtott tészta vastagsága kb 0,5 cm volt. A formába belenyomkodtam, a felesleget levágtam a széléről.

IMG_0103_1_FB

Majd villával megszurkáltam mindegyiket, és egy sütőpapírral beborítottam, majd babot szórtam a tetejére.

IMG_0228_1_FB

Ez azért fontos, hogy ne emelkedjen fel a tészta, hanem ilyen kis kosárka maradjon. Előmelegített sütőben sütöttem 15-18 percig 180 fokon, majd kiszedtem, levettem a sütőpapírral együtt a babot a formákról, megvártam még kihűlt.

2. A gesztenyés krémhez a tejszínhabot kemény habbá vertem, majd belekevertem a kiolvadt gesztenyepürét és a krémsajtot is. Habverővel egyneműre kevertem. Habzsákba töltöttem a krémet és a pitekosárkákba nyomtam.

3. A tojásfehérjét a cukorral fényes habbá vertem, majd habzsákba töltve kör alakú formákat nyomtam egy sütőpapírra. Előmelegített sütőben 150 fokon 20 percig sütöttem, vigyázni kell, hogy ne barnuljon meg a teteje. A kihűlt habcsókokat a pite tetejére tettem.

A csokit vízgőz felett felolvasztottam és a habcsókokat megcsurgattam vele.

mont blanc pie

Belülről pedig így néz ki. Jó étvágyat!

gesztenyepüré

A csodálatos fázisfotókat Sweet Almond Photography készítette. Ha profi fotóst keresnétek, őt ajánlom!

Szólj hozzá!