Tejszínhab készítés kezdőknek és haladóknak

Van az úgy, hogy a bloggerek megzakkannak és mindenféle játékot találnak ki maguknak. Most éppen azokról a receptekből értekeztünk, amik „alap”-nak számítanak, feltételezzük, hogy ezeket mindenki tudja. De mint kiderült, tökéletes piskóta receptére milyen sokan kíváncsiak, akkor gondoltuk, hogy hátha van még olyan recept, amit jó lenne megörökíteni az utókornak, meg mindenkinek. Ez az alap receptek titkai rovat is lehetne.

Kezdjük először is a legtutibb vajaskenyér receptjével, amihez igazi elronthatatlan kakaót kínálunk, majd megmutatjuk, hogyan készíts csomómentes habarást, és kiderülnek az ecetes fejessaláta készítésének titkai is. Salátagyártól kaptam a stafétát, hogy beálljak a „zakkant” bloggerek sorjába és megmutassam, hogyan készítsük a tuti tejszínhabot.

tejszín

A tejszín – amit édes tejszínnek is hívnak – lényegében nem más, mint a pihentetett nyers tej felszínén keletkező zsírosabb réteg, amit kis mennyiségben kanállal, nagyüzemi körülmények között úgynevezett fölözőgépekkel nyernek ki. Leegyszerűsítve úgy lehetne meghatározni, mint tejzsír emulziót a vízben: a többi tejes összetevőtől eltérő szerkezetű, zsíros anyagot. A hazai kereskedelmi forgalomban többféle tejszín is kapható, amelyeket a zsírtartalmuk alapján, különböző neveken hoznak forgalomba. A kávétejszín 10 % körüli, a főzőtejszín 10-25%-os, míg a tejszínhab alapját képező habtejszín 30-35%-os zsírtartalommal rendelkezik. Professzionális cukrászatok esetenként használnak ennél zsírosabb, közel 40%-os zsírtartalmú tejszínt is. (forrás: itt)

Tejszínhab szuperkezdőknek

Szupermarketben járva vedd le a polcról a flakonos tejszínhabot, és már fogyaszthatod is. Persze ezt tanácsolom legkevésbé, inkább lépjünk a következő szintre.

Tejszínhab kezdőknek és haladóknak

Habtejszín vásárlása után (ne keverjük össze a főzőtejszínnel!), verjük fel a tejszínhabot, ezt megtehetjük kézi habverővel is (az jót tesz a karizmoknak is), vagy készíthetjük robotgéppel, ami azért sokkal gyorsabb.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű tejszínt válasszunk és fontos, hogy hűtve legyen, a legjobb, ha felverés előtt legalább egy éjszakát a hűtőben van. Hidegnek kell lennie mindennek, a habverőnek is, az edénynek is, nem ár az sem, ha egy kicsit betesszük előtte őket a fagyasztóba. És egy tipp: ha egy csipet sót adunk hozzá, akkor szép kemény lesz. Vigyázzunk viszont, nehogy túlverjük, mert akkor kicsapódhat, és vajas állagúvá válhat. Ha ízesíteni szeretnénk, erre tökéletes a vaníliás cukor, amit még az felverés előtt adjunk hozzá. Ugyanígy járjunk el, ha csak sima cukorral akarjuk édesíteni. Javasolt a porcukor használata.

tejszin

Tipp: Ha a tejszínt felforraljuk, majd kihűlés után alaposan lehűtjük, nehezebben verhető fel habbá, mint a nyers tejszín, viszont sokkal tartósabb anélkül, hogy zselatint vagy habfixálót adnánk hozzá. (forrás: itt )

És emlékeztek még a habszifonra? Jaj, mennyire is jó dolog! Lehet, hogy be kellene szereznem egyet. Itt egyszerű a megoldás, tejszínt beleönt, habpatront beletesz, és már kész is van! Annyira gyerekkori élmény, ahogy a parton belesistereg a tejszínbe. És utána már csak nyomni kellett a tortára, süteményre.

habszifon

A habszifonos tejszínhab azonnali fogyasztásra ajánlott, a habverővel felvert pedig akár pár órát a hűtőben is eláll. Persze utána összeesik. Szóval vigyázzunk vele!

Ha tortát szeretnénk díszíteni vele, akkor ajánlott a habfixáló használata is.

És most pedig jöjjön pár recept, ami tökéletes lehet egy kis tejszínhabbal a tetején.

New Yorki sajttorta eperrel

Szivárványos muffin

A legfinomabb profiterol

Csokis-banános gofri

Gesztenyepüré

Csokoládés pavlova

Szólj hozzá!